De potentie van FIFA en de E-divisie als volwaardige eSport

augustus 5, 2017 Posted in Uncategorized by Geen reacties

Het nieuwe seizoen van de E-divisie staat voor de deur. Achttien eSporters van de Eredivisieclubs strijden tegen elkaar in een virtuele competitie FIFA. Afgelopen seizoen was de eerste keer dat dit initiatief plaatsvond. Dani Hagebeuk van Ajax werd met gemak, namelijk zonder puntenverlies, kampioen. Clubs wereldwijd investeren in eSports, waarbij Nederland met een eigen competitie voorop loopt. De E-divisie bereikte meer dan een miljoen unieke kijkers, maar de vraag blijft of FIFA ooit zal uitgroeien tot een volwaardige eSport, zoals bijvoorbeeld CS:GO, Dota 2 of League of Legends.

Potentie FIFA

Prijzengeld

Ten eerste is er de prijsdistributie die disproportioneel is. Neem de FIFA Interactive World Cup 2017, waar alleen de allerbeste FIFA-spelers het tegen elkaar opnemen. De winnaar kreeg 75 procent van het prijzengeld. Dat is ruim 169.000 euro, terwijl de nummers negen tot zestien op het toernooi slechts 850 euro ontvingen. Weinig spelers kunnen door deze verdeling professional worden, wat een duurzame sport tegenwerkt. Ten tweede is FIFA geen echte kijksport. Topspelers hebben veel minder volgers dan spelers die minder bedreven zijn in de game, mede omdat de toppers weinig spektakel beloven. Zelden wordt de kijker een doelpuntenfestijn voorgeschoteld en kaarten worden nauwelijks uitgedeeld, dus lijkt ieder potje hetzelfde.

FIFA game als kijksport

Dat FIFA een mindere kijksport zou zijn heeft ook te maken met het spel an sich. Immer dezelfde omstandigheden met steeds dezelfde tactieken en mogelijkheden. Er is weinig ruimte voor creativiteit. Professionals klagen tevens over de vele (onrealistische) fouten die af en toe opduiken. Ook de falende (internet)connecties en het feit dat FIFA17 relatief langzaam is in het verwerken van acties die spelers hebben ingedrukt, helpt niet. Tot slot valt er organisatorisch veel te verbeteren. Data van toernooien die in vier weken tijd tot driemaal toe zijn veranderd helpt niet mee aan meer kijkers. Ook de aantrekkelijkheid van de sport komt in het geding, terwijl het tevens professionals moeilijker maakt om rond te komen met het spelen van de game.

Dani Hagebeuk E-sporter Ajax

Top-down aanpak

FIFA is momenteel het schoolvoorbeeld van een top-down aanpak van eSports. De EA en de clubs investeren wel degelijk, maar wellicht niet op de juiste manier. Zowel in het spel zelf als bij de randzaken eromheen moeten er verbeteringen worden gerealiseerd wil het uitgroeien naar de grootte van andere eSports. Wellicht dat de wedstrijden in de Nederlandse E-divisie kunnen bijdragen om de potentie van FIFA daadwerkelijk, op termijn, waar te maken. Er is dan echter wel één voorwaarde: Dani Hagebeuk moet meer concurrentie ondervinden dit seizoen.

Comments are closed.

Secured By miniOrange