Een bespreking van de Hero Balance van Overwatch

december 28, 2016 Posted in Uncategorized by Geen reacties

Blizzard heeft met de lancering van Overwatch Competitive Season 3 een groot aantal veranderingen aangebracht, waaronder een Hero Balance en (het genereren van) ultimates. Wat houdt deze Hero Balance precies in? Laten we beginnen met de ultimateverandering en daarna geleidelijk de algehele Hero Balance beschouwen.

Ultimate changes

Eén van de meest ingrijpende algemene veranderingen betreft de verhoging van elke ultimate met 25%. Wat betekent dit voor de algemene gameplay? Deze verandering heeft de game vertraagd en dat was precies de bedoeling van Blizzard. Er waren veel geluiden vanuit de Overwatch fanbase dat de game simpelweg te hectisch was. Het was moeilijk om alles in de gaten te houden. Vaak voelden gevechten aan als een opeenstapeling van ultimates van verschillende heroes. Door deze verandering ligt de nadruk meer op wat er gebeurt in de game wanneer geen ultimates worden gebruikt. Kan een team een tegenstander doden zodat zij zichzelf in een 5-tegen-6-situatie plaatsen en derhalve in het voordeel zijn? Dit maakt dat teams soms voorzichtiger spelen. In feite zorg deze verandering ervoor dat teams langer wachten voordat ze een daadwerkelijke poging doen het teamgevecht aan te gaan. Een grote verandering dus.

Widowmaker

Blizzard heeft toegegeven dat Widowmaker toe was aan een buff. Eén van de veranderingen betreft een versnelling van de animatietijd van haar scoping-in-animatie. Blizzard heeft de animatietijd verlaagd van 0.5 seconden naar 0.33 seconden. Hierdoor kan Widowmaker sneller kan reageren op dynamische situaties en kan sneller richten op doelwitten.

Widowmaker’s Venom Mine zal ook geen damage meer doen op haarzelf wanneer deze explodeert. In plaats daarvan verschaft het haar grotere overlevingskans wanneer zij wordt geflankeerd door bijvoorbeeld Winston, Tracer of Genji. Echter, de grootste buff is dat de charge rate van haar sniper rifle is verhoogd met 20%. Hierdoor kan zij in kortere tijd meer killings blows maken dan voorheen. Deze veranderingen hebben er tot dusverre niet gezorgd voor dat Widowmaker zó sterk is dat zij in elke teamcompositie thuishoort. Als zij wel wordt gekozen, dan kan zij zich in ieder geval beter standhouden dan voorheen.

D.Va

Blizzard heeft D.VA in het verleden al eens sterker gemaakt, maar de mechanische piloot is nooit echt populair geworden op professioneel en competitief niveau. Om haar populariteit wat te doen stijgen, heeft Blizzard besloten haar mech health op te hogen van 100 naar 200 en haar bewegingssnelheid tijdens het schieten te verhogen met 25%. Dit leidt ertoe dat zij meer damage kan op haar kan nemen, beter in staat wordt gesteld te tanken, damage te doen en bovenal meer kan betekenen voor haar team. Nu Competitive Season 3 al een paar weken loopt, kunnen we duidelijk zien dat deze veranderingen een zeer positief effect hebben gehad. Zij is niet meer weg te denken uit het competitieve landschap en wordt hoog op waarde ingeschat door vele professionele spelers.

Mercy

De passieve health regeneration van Mercy begint nu te lopen na één seconde zonder damage op haar te krijgen, in plaats van drie seconden. Dit heeft dus een enorme invloed op haar overlevingskansen. Van oorsprong moest Mercy zich volledig afzonderen alvorens een goed gebruik van haar Resurrect te benutten, maar met deze buff is dat niet meer noodzakelijk. Ze kan tijdens een gevecht nog steeds van nut zijn. Blizzard heeft met deze buff getracht Mercy meer te betrekken bij alle dynamiek en dat is hen aardig gelukt. Hoewel Mercy geen standaardpick is in de pro-scene, wordt zij veel gespeeld in de divisies daaronder.

Ana

Competitive Season 2 werd getekend door een aantal ongelooflijk sterke ultimate-combinaties, waaronder de Ana-Reaper-ult en de Ana-Reinhardt-ult. Beide hadden vaak een groot effect op de match. Er was een duidelijke consensus tussen professionals en Blizzard: Ana was te sterk. Blizzard heeft haar ultimate (Nano Boost) gestabiliseerd door de bonus in bewegingssnelheid te verwijderen. Het is een significante nerf, maar wel een die broodnodig was. Desalniettemin is zij ook nu nog een standaardpick in vrijwel iedere teamcompositie.

Soldier 76

Onze heldhaftige Soldier 76 krijgt een buff voor zijn Pulse Rifle. De damage van één bullet is verhoogd van 17 naar 20 en de maximale kogeluitspreiding van 2.2 naar 2.4. Dat wil zeggen dat de DPS (damage per second) van Soldier 76 in potentie toeneemt en betere precisie verkrijgt. Hierdoor zijn verschillende heroes met 200 HP makkelijker neer te krijgen. Soldier 76 is altijd een redelijk goede hero geweest, maar McCree en Reaper kregen in de pro-scene altijd de voorkeur. Dat is nu volledig omgekeerd. De veranderingen in het gerei van Soldier 76 zijn ontzettend sterk en effectief gebleken en deze hero wordt veel gebruikt, zowel in de hogere als in de lagere regionen.

Zarya

De nerf die Zarya op haar zak heeft gekregen is dat de charge van haar Particle Barrier en Projected Barrier zijn verlaagd met 20%. Zarya doet er nu dus langer over om tot maximale charge te komen en om deze reden zal zij minder snel een hoge damage output hebben dan voorheen. Desondanks blijft Zarya een zeer effectieve hero als het neerkomt op haar nut voor het team. Haar schilden blijven gewoon hetzelfde, maar moeten dus strategisch beter worden geplaatst om tot 100% charge te komen. Het is zeker geen grote nerf en dat is ook gebleken, want Zarya maakt nog steeds deel uit van professionele teamcomposities.

Torbjörn

De vernuftige ingenieur Torbjörn heeft wat buffs gekregen van Blizzard. Elke 0.5 seconden genereert hij één scrap. Al voordat een game begint, kun je sommige teamgenoten van armour voorzien, maar het aantal scrap dat je kunt verzamelen van dode tegenstanders is afgenomen met 40%. Torbjörns hammer swing is ook toegenomen met 25%, terwijl de damage is afgenomen met 27%. Blizzard hoopt dat deze veranderingen Torbjörn de consistentie geven die hij voorheen ontbeerde – wanneer Torbjörn door een teamgenoot werd gekozen, was een overwinning bij wijze van spreken al uitgesloten. Als de tegenstanders niet doodgaan, kan hij nog steeds scrap verkrijgen en teamgenoten armour geven. De toename in de snelheid van zijn Forge Hammer stelt hem in staat zijn Turrets sneller op te zetten en te repareren. Blizzard heeft het goed gedaan, want hij wordt inderdaad meer gespeeld. Echter blijft hij in de pro-scene nog steeds bijna volledig ongebruikt.

 

Tagged with:

Leave a Reply

Secured By miniOrange