Nederland is een sportland bij uitstek. Voetbal, hockey, paardensport, zwemmen en schaatsen zijn zeer geliefde en populaire sporten. Er zijn maar weinig sporten waarin Nederland niet vertegenwoordigd is. Ook gaming wordt als een sport gezien en door steeds meer Nederlanders fanatiek beoefend. ESports staat voor Electronic sports en is de term die voor gaming en het spelen van computerspellen in competities gebruikt wordt. Daarnaast vallen ook fantasy sports onder eSports. Fantasy Sports zijn virtuele competities waarin punten verdiend kunnen worden met uitslagen van echte sportcompetities. Esports omvat dus alle virtuele sporten en games.

Een echte sport

Door sommigen wordt het spelen van games als sport gezien en anderen noemen het liever geen sport. Toch groeit gaming en komen er nationaal en internationaal steeds meer competities. Ook het prijzengeld stijgt, het publiek groeit en de fans zien het dan ook steeds meer als een sport. Daarnaast zijn er ook tegenstanders die denken dat eSports nooit een volwaardige sport genoemd kunnen worden. Op dit moment staat eSports nog in de kinderschoenen. Er is wel een breed aanbod aan games, maar de competities zijn nog in ontwikkeling en de sport zal in de komende jaren dan ook nog zeker verder gaan groeien en ontwikkelen.s

Deelnemers

Iedereen kan in principe deelnemen aan eSports. Er zijn veel mensen die in hun vrije tijd computergames spelen. Als zij goed zijn en zich hier verder in ontwikkelen, kunnen zij deel gaan nemen aan competities. Uit onderzoek is gebleken dat het merendeel van de deelnemers mannen zijn en dat zij meestal tussen de 18 en 34 jaar oud zijn. Dat voldoet aan het stereotype beeld dat mensen van gamers hebben. Toch is de verwachting dat ook steeds meer vrouwen zullen gaan gamen en er steeds meer vrouwelijke sporters zullen gaan komen die de strijd in de wereld van gaming aan zullen gaan.

Waar wordt het gespeeld?

ESports zijn vooral populair in goed ontwikkelde landen. In Europa, Noord-Amerika, China en Australië bevinden zich de meeste competities. Ook in Azië is gaming populair. Zuid-Korea is op dit moment het land met de meest gewaarde competities op het gebied van eSports. Hier krijgen professionele gamers inmiddels ook een officiële licentie om deel te mogen nemen.

Nederland

Nederland is sinds 2000 actief in de wereld van het competitief gamen. De Nederlandse Esport Bond (ESB) organiseert sinds 2005 het jaarlijkse Nederlandse kampioenschap ESports. Ook wordt het Dutch Gaming Festival elk jaar georganiseerd en heeft de ESB meerdere verengingen en clubs opgericht. Deze verenigingen en clubs kunnen in competitieverband tegen elkaar gamen. Dit is vergelijkbaar met de competities bij andere sporten. Ook worden er internationale toernooien naar Nederland gehaald en vindt er een competitie binnen de Benelux plaats. Gaming is in Nederland populair en de bekendheid hiervan groeit elk jaar.

Secured By miniOrange