YouTube

YouTube is wereldwijd de bekendste streamingsdienst voor video’s. De dienst werd in 2005 opgericht en kent wereldwijd miljoenen gebruikers. Spelers van computergames kunnen hier hun eigen gamegerelateerde video’s streamen, delen met andere gebruikers en op video’s reageren. Ook kunnen gamers hun eigen kanaal maken waarop zij verschillende filmpjes kunnen streamen.

Drie medewerkers van het online betaalsysteem PayPal richtten in 2005 de streamingsdienst YouTube op. Dit waren Jawed Karin, Chad Hurley en Steve Chen. Op 15 februari 2005 registreerden zij de domeinnaam YouTube.com. De website werd daarna langzaam opgebouwd en in april 2005 werd het eerste filmpje geplaatst. Zes maanden later was de website actief. De dienst werd al snel populair en in 2006 stond de site al in de top 10 van de meeste bezochte websites wereldwijd. In augustus van dat jaar telde de streamingsdienst ruim zes miljoen video’s. In dat jaar werd YouTube overgenomen door Google en gingen zij de dienst verder ontwikkelen en uitbreiden.

Als gebruiker kan je niet zomaar video’s uploaden. Je moet eerst een gebruiksnaam aanmaken waarna je via een formulier een video kan uploaden. Door zoektermen, zogenaamde tags of labels, toe te voegen kunnen andere gebruikers de filmpjes terugvinden. Elke gebruiker krijgt zijn eigen kanaal waar de geüploade filmpjes op terug te zien zijn. Andere gebruikers kunnen zich op een kanaal abonneren en een melding ontvangen wanneer de gebruiker een nieuw filmpje uploadt.

YouTube streaming platform

Naast het uploaden van bestaande filmpjes is het ook mogelijk om op YouTube uit te zenden. Hier wordt door gamers veel gebruik van gemaakt. Door middel van schermafbeeldingen worden de beelden naar YouTube gestuurd en kunnen andere gebruikers die met enkele seconden vertraging bekijken. Op deze manier kunnen games rechtstreeks uitgezonden worden. YouTube is een onderdeel van Google. Daarom is het ook mogelijk om rechtstreeks via het sociale netwerk Google+ uit te zenden. Dit kan door middel van de app Hangouts. Het YouTube-account moet hiervoor gekoppeld zijn aan het Google+ account.

De bekende website is via de computer, tablet en smartphone te gebruiken. De vele mogelijkheden maken de streamingsdienst zeer interessant voor gamers. De dienst is constant in ontwikkeling en probeert zo steeds verder te groeien en de gebruikers meer mogelijkheden te bieden.

Secured By miniOrange