Twitch

Twitch is een videowebsite dat speciaal gericht is op het streamen van computergames. De website is in 2011 gestart en in 2014 overgenomen door Amazon.com. Gebruikers kunnen speelsessies van games uitzenden. Tijdens deze uitzendingen kan er live gechat worden en zijn de video’s later ook nog terug te kijken. Twitch is bij veel gamers de bekendste en populairste streamingsdienst.

Twitch was voorheen bekend als Twitch.tv. Op 6 juni 2011 werd met de website gestart. Het was destijds een spin-off van de website Justin.tv, een platform waarin iedereen live kon uitzenden. Aan het begin lag de focus op computerspellen. Hierdoor werd het mogelijk om eSports uit te zenden en live speelsessies van games te streamen. Tijdens de uitzending is er een livechat en de video kan achteraf nog als video on demand bekeken worden. Dit houdt in dat de video op elk gewenst moment opgevraagd kan worden. In 2014 ging het gerucht dat Google Twitch wilde overnemen, maar in 2016 bleek dat Amazon.com de streamingsdienst overnam. Justin.tv is volledig verdwenen omdat de dienst zich volledig op games ging richten.

De kracht van gemeenschappen via Twitch

Twitch wordt inmiddels gezien als de YouTube van de gamingindustrie. Gebruikers kunnen zich registreren en vervolgens een kanaal aanmaken en video’s uploaden. Hierop is dan meestal te zien hoe zij aan het gamen zijn. Ook kunnen de games live uitgezonden worden. Kijkers kunnen dan tijdens de uitzending met elkaar chatten. Hierdoor ontstaat er een community en daarmee is het meer dan alleen een streamingsdienst van video’s. Het is een community voor gamers waarin zij hun passie met elkaar kunnen delen.

Twitch heeft miljoenen unieke bezoekers die samen miljarden minuten aan content kunnen bekijken. De website biedt een platform voor individuele gamers, maar ook voor professionele uitgevers van games. De uitgevers proberen op deze manier hun games onder de aandacht te brengen binnen de community. Twitch verdient geld door de inkomsten uit advertenties van gamers en uitgevers. Deze kunnen advertenties op het platform publiceren door bijvoorbeeld een commercial break in een kanaal in te bouwen. Ook zijn er premium diensten tegen betaling beschikbaar. Hiermee is het mogelijk om abonnementen en HD-streams aan te schaffen. Zo kunnen zij zich verder ontwikkelen en populair blijven bij gamers.

Secured By miniOrange