World of Warcraft

World of Warcraft is sinds 2004 één van de grootste en invloedrijkste games ter wereld en kan competitief gespeeld worden. WoW is een zogenaamde massively multiplayer online role-playing game (MMORPG). Dit houdt in dat het een spel is dat door mensen over de hele wereld online gespeeld kan worden. Je speelt hierin de rol van een avatar in een fantasiewereld. De speler heeft de controle over de acties van zijn of haar avatar.

Het spel werd in 2001 door Blizzard Entertainment aangekondigd. Het spel kwam uiteindelijk in 2004 pas echt uit. Het speelt zich af in de fantasiewereld Warcraft. Inmiddels zijn er al diverse uitbreidingen van het spel uitgebracht en zijn er wereldwijd vele spelers.

wow

Hoe werkt World of Warcraft?

World of Warcraft wordt gespeeld in het Warcraft universum. In de eerste versies bestond dit universum uit twee continenten: Eastern Kingdom in het oosten en Kalimdor in het westen. Met de uitbreidingsversies zijn daar nieuwe werelden en continenten bijgekomen: Outland, Northrend en Pandaria. Door middel van Flight Masters, boten, portalen en zeppelins kunnen spelers van het ene naar het andere continent reizen. Door nieuwe locaties te verkennen wordt het mogelijk om steeds sneller te kunnen reizen.

Als je met het spel start, moet je een keuze maken tussen de twee volkeren Horde en Alliance. Dit zijn rivaliserende volkeren. Hierna kan de speler zijn personage verder ontwikkelen en kiezen uit verschillende vaardigheden en talenten. Ook kan een personage diverse beroepen beoefenen en lid worden van zogenaamd guilds. Dit zijn spelersgroepen die elk hun eigen chatruimte hebben. De speler krijgt hiermee ook toegang tot van de bank van de guild en kan samenkomen in zogenaamde dungeons.

Deze dungeons vormen een cruciaal deel van het WoW universum. Het zijn een van de grootste inkomstenbronnen in de game. Vaak kunnen ze met een team van 5 spelers gedaan worden. Sommige dungeons zijn echter een stuk groter en dan wordt het een ‘raid’. Raids kunnen gedaan worden met soms wel 40 spelers in hetzelfde team. Deze kosten veel planning en duren soms een aantal uren per setting. Veel guilds hebben hierdoor raid series gepland op vaste tijden in de week.

De economie van WoW bestaat uit een aantal delen. Zo heeft elke speler zijn eigen bank. Hierin kan de speler beperkt spullen opslaan. Daarnaast hebben de guilds een eigen bank die beschikbaar is voor leden van de guild. De leider van de guild bepaalt of spelers volledige of gedeeltelijke toegang tot de opslag hebben. Bij Auction Houses kunnen spelers items kopen en verkopen op een veiling. Ook zijn er mailboxen waarin de post binnen het spel verzonden wordt. Al deze gebouwen bevinden zich in de dorpen en steden op de verschillende continenten.

Realms

De wereld van World of Warcraft is elke dag hetzelfde. Toch kent het spel wel een aantal events zoals Kerst, Pasen en Halloween. Ook maakt World of Warcraft gebruik van het weer en kan er regen, sneeuw of zandstormen zijn. Als een speler begint met het spelen van World of Warcraft moet deze een server kiezen. Deze worden realms genoemd en elke realm kent andere spelers. De vier typen realms zijn:

 • Player versus Player (PvP)
  Hierin wordt een speler aangevallen door een speler van het andere volk.
 • Roleplay (RP)
  Hierin wordt van de speler verwacht dat hij zich zoals zijn personage gedraagt.
 • Roleplay met PvP-systeem
  Dit is hetzelfde als RP, alleen is dan het PvP-systeem geactiveerd.
 • Player versus Environment (PvE)
  Hierbij is de PvP alleen mogelijk als de speler in het gebied van het andere volk is of zelf deze functie heeft ingeschakeld.

Bij PvP is iedereen vrij om een ander aan te vallen op welk moment dan ook. Bij PvE kan de speler zelf kiezen of hij op dat moment aangevallen kan worden. Aanvallen vinden plaats op battlegrounds en kunnen gewonnen worden door de vijandige vlag naar het kamp te brengen of gebouwen in het bezit te krijgen. Door deze battlegrounds te winnen of de tegenstander te doden, kan een speler Honor Points verdienen en hiermee materiaal voor PvP-gevechten kopen.

In World of Warcraft kunnen quests voltooid worden. Dit zijn taken of missies waarmee de speler ervaringspunten kan verzamelen. Hierdoor kan je beloningen krijgen en naar een hoger level gaan. Quests geven daarnaast toegang tot nieuwe gebieden en het verhaal van World of Warcraft wordt door middel van deze missies verteld.

Naast quests kunnen er ook dungeons gespeeld worden. Dit zijn uitdagingen die de spelers in een groep moeten spelen. Door te groeperen wordt het spel uitdagender. Ook kan de zogenaamd end-game van het spel alleen zo voltooid worden.

De professionele scene

WoW op professioneel niveau wordt in een Arena format gespeeld. Dit houdt in dat 2 teams van 3 spelers tegen elkaar strijden in een Arena. Dit is een deathmatch met het doel elke tegenstander te verslaan. Er zijn jaarlijks een aantal regionale kwalificatie toernooien verspreid over de wereld. De winnaars hiervan plaatsen zich voor de World Championship dat jaarlijks plaatsvindt op BlizzCon. Dit is een door Blizzard georganiseerd evenement waar veel eindtoernooien plaatsvinden van Blizzards eigen games.

 

Secured By miniOrange