Counter-Strike: Global Offensive

Het spel Counter-Strike: Global Offensive wordt vaak afgekort tot CS: GO. Het spel is in 2012 ontwikkeld en uitgebracht door Valve Corporation en Hidden Path Entertainment. Het is het vierde deel in de Counter-Strike serie, uitgebracht voor Windows, OS X, XBOX 360 en de Playstation 3.

CS: GO is een multiplayer first-person shooter spel. Dit betekent dat het een actiespel is en gespeeld wordt vanuit het perspectief van de speler. De speler houdt een wapen in zijn hand waarmee geprobeerd wordt tegenstanders te verslaan.

csgo

Hoe werkt CS: GO?

Je speelt de game in sessies die bestaan uit een aantal ronden. Samen met het team moet de speler een tactiek zien te bedenken en deze goed uitvoeren om zo de tegenstander te verslaan. Er zijn twee teams waarin de speler kan spelen. Het team ‘Terrorists’ (T) en het team ‘Counter Terrorists’ (CT). Aan het begin van een ronde kan je wapens en items kopen met het geld dat je verdient hebt in de vorige ronde. Afhankelijk van de modus verschilt het doel van de speler. Het team dat het andere team weet te verslaan, wint het spel. Het spel kent vijf verschillende modi:

  • Classic Casual en Competitive is de meest gebruikte modus. Hierin zijn twee varianten: gijzelingsmissies en bommissies. Hiervan wordt de laatste het meest gespeeld. Bij het bomb-scenario moet je als terrorist bommen plaatsen op één van de twee bomb-sites. Het is dan aan de counter-terrorists om bom onschadelijk te maken. De ronde eindigt als één van de kanten elke speler verliest en de bom niet ontploft, of als de bom ontploft/onschadelijk gemaakt wordt.
  • Deathmatch is de eenvoudigste modus. Hierin moet je de spelers van het andere team uitschakelen. Per neergeschoten tegenstander krijg je punten. Degene die aan het eind de meeste punten heeft, wint het spel.
  • Demoliton: Vergelijkbaar met de classic bomb-scenario, alleen zonder het kopen van wapens. Elke speler die in een ronde ten minste één kill krijgt verdient een beter wapen voor de volgende ronde. Bij meer dan één kill krijg je extra’s zoals granaten. Ook is er maar één bomb-site om de bom te plaatsen.
  • Arms Race: hier moet je de tegenstanders uitschakelen en krijg je na elke uitschakeling een wapen. Als je als eerste met het laatst mogelijk te krijgen wapen iemand neerschiet win je de game.
  • Bij de modus Workshop kan je een eigen map kiezen waarin je wil spelen. Zo kan je bijvoorbeeld een map downloaden waar je op kan oefenen.

 

De professionele scene

Counter-Strike: Global Offensive kent een competitieve gemeenschap. Binnen het spel bestaat een rangensysteem. Door tegenstanders te verslaan, kan een speler een hogere rang behalen. Er zijn wereldwijd diverse toernooien waarin teams het tegen elkaar opnemen. Deze toernooien worden opgedeeld in twee categorieën. De eerste, en belangrijkste, hiervan zijn de zogeheten ‘Majors’. Dit zijn toernooien gesponserd of georganiseerd door Valve zelf. Deze vinden vaak plaats tijdens grote evenementen van ESL, DreamHack en MLG. Teams kunnen zich plaatsen d.m.v. kwalificatie toernooien. Deze worden vaak regionaal georganiseerd, met een aantal plaatsen per regio in het hoofdtoernooi.

De prijzenpot van de Majors wordt voornamelijk opgebracht door crowdfunding van de community. Deze kan speciale cosmetische items kopen waarvan de opbrengst in de prijzenpot gaat. Dit zijn bijvoorbeeld icons van het team waar ze fan van zijn.

Alle andere toernooien vallen onder de tweede categorie, de ‘Minors’. De schaal van deze toernooien is vaak een stuk kleiner dan de Majors omdat ze door derde partijen georganiseerd worden.

Wedden op CS:GO

Het is ook mogelijk om het nog spannender te maken en te wedden op CS:GO! Een goede voorbereiding is essentieel. Zorg dat je alle ins en outs weet van CS:GO, de laatste ontwikkelingen en de statistieken.

Secured By miniOrange