Clash of Clans

Clash of Clans is een computergame en is ontwikkeld door Supercell. Het is een massively multiplayer online game waarin spelers tegelijkertijd in een virtuele wereld tegen elkaar kunnen spelen. In het spel bouwen de spelers een eigen dorp en vallen andere dorpen aan. Door te trainen en een sterkere verdediging te bouwen kan de speler proberen verder te komen in het spel. Ook kunnen de spelers samenwerken door een clan op te richten en een clanoorlog te beginnen.

clash of clans

Hoe werkt het spel?

De speler begint het spel met het bouwen van een dorp. In dit dorp zijn gebouwen nodig om de manschappen te kunnen trainen en om elixir, duister elixir en goud op te kunnen slaan. Het goud wordt gemijnd en de elixir wordt uit de grond gepompt. De speler kan omliggende dorpjes plunderen om zo de schatkist verder aan te vullen. Maar het dorp van de speler kan ook aangevallen worden door andere stammen. Daarom moet de speler zijn dorp ook goed verdedigen. Dit kan door verdedigingswerken te bouwen. Als de speler een aanval wint, krijgt de speler trofeeën. De speler kan de trofeeën weer verliezen als hij de aanval verliest.

Hoe zijn de verschillende divisies ingedeeld?

Door trofeeën te verzamelen kan de speler een divisie krijgen. Er zijn acht hoofddivisies die elk weer onderverdeeld zijn in drie onderdivisies.

  • Bronzendivisie: III (400-499), II (500-599), I (600-799)
  • Zilverendivisie: III (800-999), II (1000-1199, I (1200-1399)
  • Goudendivisie: III (1400-1599), II (1600-1799, I (1800-1999)
  • Kristallendivisie: III (2000-2199), II (2200-2399), I (2400-2599)
  • Meestersdivisie: III (2600-2799), II (2800-2999), I (3000-3199)
  • Kampioensdivisie: III (3200-3499), II (3500-3799), I (3800-4099)
  • Titanendivisie: III (4100-4399), II (4400-4699), I (4700-4999)
  • Legendarische divisie (5000+)

Door te bouwen of een gebouw te verbeteren kan de speler ervaringspunten verdienen en in een divisie stijgen. Naast de verdeling in divisies zijn ook de troepen onderverdeeld in een aantal groepen. Dit zijn Rang 1, Rang 2, Rang 3, helden en spreuken, duistere spreuken en duister-elixirtroepen.

Hoe kun je bouwen?

Om dingen te kunnen gaan bouwen heeft de speler minstens één bouwvakkerskeet nodig. Voor het elixir moeten elixirpompen en –tanken gebouwd worden. Dit elixir wordt gebruikt om de troepen te kunnen trainen en onderzoek te verrichten om troepen verder te kunnen verbeteren. Goudmijnen en goudkluizen moet gebouwd worden om het goud te kunnen mijnen en op te kunnen slaan. Met het goud kunnen verdedigingswerken worden gebouwd. Tot deze werken behoren onder meer muren, bommen, luchtmijnen, windmachines, mortieren, boogschuttertorens en kanonnen.

Naast het elixir en goud zijn er in het spel ook edelstenen te verkrijgen. Door mijlpalen te bereiken en bepaalde prestaties te behalen, kunnen edelstenen worden toegekend. Ook kunnen met behulp van echt geld en in-app aankopen edelstenen worden gekocht. Hiermee kan je gebouwen verbeteren, een bouwvakkerskeet of grondstoffen kopen en het spel versnellen.

Wat is de rol van ‘clans’ nu eigenlijk?

De titel van het spel zegt het eigenlijk al, maar spelers kunnen zich aansluiten bij een clan en dan oorlog voeren met andere clans. Een clan biedt een hechte gemeenschap waarin met andere clanleden gechat kan worden, om versterking gevraagd kan worden en oorlogen gevoerd kunnen worden. Clans kunnen iedereen toelaten of een besloten clan zijn. Als de speler zich aanmeldt voor een clan krijgt deze de rang ‘lid’. Daarnaast zijn er ook de rol van ‘oudste’ die leden mag uitnodigen en verwijderen en de rollen van ‘leider’ en ‘co-leider’ die de instellingen van de clan beheren. De leider is meestal de oprichter van de clan, maar kan ook aftreden en een andere leider benoemen.

De clanoorlogen zijn een belangrijk onderdeel van Clash of Clans. De leiders en co-leiders van een clan kunnen een oorlog tegen een andere clan beginnen. De clans krijgen dan beide een dag om zich voor te bereiden en een oorlogsdag. Spelers kunnen tijdens een oorlog twee keer leden van de tegenpartij aanvallen. Afhankelijk van de grootte van de vernietiging krijgen zij sterren toebedeeld. De clan die aan het einde van de oorlog de meeste sterren heeft verdiend, wint.

Secured By miniOrange