Informatie over eSports games
Of het nou op de computer, Playstation of Xbox is, gamen zorgt altijd voor een zekere mate van ontspannenheid. Andere gamers neerschieten in CS:GO, vriendschappen aangaan met collega’s in LOL of in de 90e minuut de beslissende goal maken in FIFA… Games zorgen voor unieke momenten van euforie. Videogames bieden ons heden ten dage heerlijke entertainment, met fantastische graphics, verhaallijnen en mogelijkheden. Het professioneel spelen van games, eSports, is in de laatste jaren enorm in populariteit gegroeid. Hierbij gaat het niet meer om gezellig met vrienden gamen, maar om de eer en de knaken. Teams van professionele gamers strijden om miljoenenbedragen in hun poging de beste te zijn in hun tak van sport. Ontspannen gamen zit er voor de professionals niet meer in. Welke spellen worden veelal gespeeld?
Welke games zijn er?
Er zijn zeer veel games die over de hele wereld door miljoenen mensen worden gespeeld. Bekende eSports-games zijn Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO), World of Warcraft, League of Legends (LOL), Dota 2, Hearthstone, Clash of Clans, Clash Royale en FIFA. Deze en andere games worden niet alleen veel gespeeld, maar worden ook veel bekeken. Enerzijds via streamingsdiensten zoals YouTube en Twitch, maar ook op de game-events zelf, waar duizenden toeschouwers live hun gamehelden willen aanschouwen. De game-industrie valt grofweg in drie categorieën onder te verdelen.
Een zo’n categorie betreft schietspellen, zoals CS:GO of Call of Duty. Hierin moet je andere mensen doodschieten, individueel of in teamverband. Er wordt getracht deze spellen zo realistisch te maken, dus met levensechte apparatuur. Dit is niet het geval bij de tweede categorie, waar de spelers zich bevinden in fantasiewerelden. Voorbeelden van dit soort games zijn World of Warcraft, LOL en Hearthstone. Deze spellen hebben specifieke karakters en unieke (magische) krachten die niets met de werkelijkheid te maken hebben. Ook hier is het doel vaak om de tegenstander(s) te vernietigen met behulp van (fictieve) wapens. De laatste categorie betreft games waar nauwelijks geweld bijkomt, zoals FIFA of Rocket League. Het doel per game is verschillend, maar ze hebben gemeen dat het doel niet is om andere tegenstanders ‘pijn’ te doen. Uiteraard zijn er ook heel veel varianten van games die gelijkenissen hebben met meerdere van de bovengenoemde categorieën.