eSports officieel toegevoegd aan Olympische Spelen Azië

april 21, 2017 Posted in Uncategorized by Geen reacties

eSports Olympische Spelen Azië

eSports op Olympische Spelen

Olympische Spelen

Op de Olympische Spelen een medaille winnen met eSports? Het kan binnenkort, want eSports wordt een officiële sport op de Asian Games, de Aziatische variant van de Olympische Spelen. Dit is een gevolg van de samenwerking tussen de Olympic Council of Asia (OCA) en Alisports. eSports staat volgend jaar als demonstratiesport op het programma op de Aziatische Spelen in Jakarta, in 2022 wordt in het Chinese Hangzhou het als officiële sport toegevoegd. Welke games onderdeel zullen uitmaken van de Olympische Spelen is nog niet bekend. De OCA claimt dat de beslissing de toenemende ontwikkeling en populariteit van eSports bij de jeugd reflecteert.

Alisports

Alisports, in 2015 opgericht door de Chinese e-commerce gigant Alibaba, wil nauw samenwerken met het OCA om de marketing van eSports verder te ontwikkelen. Alibaba is van plan de komende jaren fors te investeren in eSports. Het zou omgerekend zo’n 140 miljoen dollar steken in de sector. Zhang Dazhong, oprichter en directeur van Alisports, is blij met het vertrouwen van de OCA. “Samen zullen we de sponsors van de Asian Games meer mogelijkheden bieden en de marktwaarde optimaal benutten, zodat de OCA daar de vruchten van kan plukken.”

Het partnership tussen Alisports en de OCA is een belangrijke stap voor eSports. De wereldmarkt had in 2016 een omvang van ongeveer 493 miljoen dollar. In 2019 moet deze uitkomen op meer dan een miljard dollar. Begin dit jaar ging Alibaba ook al een langdurige samenwerking aan met het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De internetgigant gaat een e-commerce-platform ontwikkelen waarop wereldwijd olympische producten worden verkocht. Ook gaat Alibaba clouddiensten leveren en helpen bij een Chinese versie van het digitale Olympische tv-kanaal.

Kritiek

De gaming-wereld juicht het besluit van het OCA toe, maar er is ook veel kritiek. Vallen eSports niet volledig buiten de boot bij de Olympische Spelen die zich al decennialang focust op meer traditionele sporten zoals atletiek en zwemmen? En is gaming niet veel te verslavend? Zorgt deze beslissing er niet voor dat nog meer jongeren stoppen met studeren – of nog erger – zich isoleren en zich doodgamen?

Grootste kritiekpunt is welke games wel of niet worden toegelaten op de Spelen. Producenten van de grote games verwachten allemaal mee te kunnen doen, maar er zullen wel spellen buiten de boot vallen. OCA en Alisports zeggen dat zij de meest populaire en volwassen games overwegen. Waarschijnlijk zullen League of Legends, Starcraft, Dota 2 en Hearthstone wel van de partij zijn bij de Olympische Spelen in Azië.

Comments are closed.