Wat is een E-sporter?

Een E-sporter is een persoon die professioneel bezig is met het spelen van games. Iemand die dus van zijn hobby zijn beroep heeft gemaakt. E-sporters spenderen vele uren per dag achter computer, Playstation of Xbox om de beste te worden in ‘hun’ game. Als je als E-sporter goed bent, kan je geld verdienen middels het winnen van gametoernooien, individueel of als team. Vooral toernooien met populaire games zijn lucratief. Enkele spellen die wereldwijd door miljoenen mensen worden gespeeld zijn World of Warcraft, Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends, Dota 2, Hearthstone, Clash of Clans, Clash Royale en FIFA.

Gametoernooien worden niet alleen door spelers zelf bezocht, maar ook vaak door honderden, zo niet, duizenden toeschouwers. Zij willen hun helden natuurlijk zien schitteren in hun favoriete spel! E-sports zijn wereldwijd in opkomst, maar zijn buitengewoon populair in Azië. Veel gametoernooien vinden daar plaats, waarbij de E-sporters vanwege hysterische fans nauwelijks over straat kunnen.

E-sporters E-sports

Bekende E-sporters

Hoe populairder de game, hoe bekender de uitblinkende E-sporter. En hoe beter de E-sporter, des te meer bekendheid. Vaak werken ze samen met sponsoren. Bedrijven willen graag hun product aan de man brengen en dat kan goed doordat de gamers veel fans hebben. Door de (financiële) steun van sponsoren kunnen E-sporters nog beter én bekender worden. Ook in Nederland zijn bekende E-sporters. Zo is Koen Weijland uit Arnhem zeer goed in het voetbalsimulatiespel FIFA. Hij is al vijf keer Nederlands kampioen geweest en staat officieel als E-sporter onder contract bij Ajax. Hij heeft een eigen YouTube-kanaal met bijna 40.000 abonnees.

Weijland is echter niet de E-sporter die Ajax vertegenwoordigt in de E-divisie. Die eer is te beurt aan Dani Hagebeuk. Hagebeuk is met 17 andere E-sporters van de andere Eredivisieclubs in strijd wie de beste FIFA-speler van de E-divisie is. De winnaar en nummer twee van de competitie kwalificeren zich voor het Europees Kampioenschap. De andere 17 gamers in de E-divisie zijn: Absalom Warkor (FC Groningen), Aristote Ndunu (AZ), Bryan Hessing (Heracles), Daniel Kuipers (Willem II), Danny Hazebroek (Excelsior), Frank van der Slot (Sparta), Ian ter Schuur (Go Ahead Eagles), Jaimy van den Boogaard (FC Twente), Lode de Boo (FC Utrecht), Mitchel Denkers (ADO Den Haag), Niels Krist (Heerenveen), Paskie Rokus (Vitesse), Quinten van der Most (Feyenoord), Romal Abdi (PSV), Romano Jansen (NEC), Stefan Vellinga (PEC Zwolle) en Tom Heijnen (Roda JC).

Er zijn gamers die van hun hobby hun beroep hebben gemaakt en professioneel E-sporter zijn. Als je het beroep E-sporter ambieert zijn analytische skills, zelfontwikkeling en zelfsturing belangrijk.

Secured By miniOrange