Alles over de eDivisie
Waarom een eDivisie?
De 18 Eredivisieclubs hebben allemaal een gamer onder contract die hun vertegenwoordigd in de E-divisie. Waarom stoppen de profclubs tijd en geld in een virtuele versie van de vaderlandse competitie? Het antwoord kan in de commerciële hoek gevonden worden. Het publiek in de voetbalstadions vergrijst. Daarbij loopt de bezettingsgraad in de Nederlandse stadions de afgelopen jaren steeds verder terug. De bezettingsgraad is nog wel bovengemiddeld als er gekeken wordt naar de rest van Europa. Toch wil de leiding van de Eredivisie stappen zetten om meer mensen naar het stadion te lokken. De E-divisie is een poging om nieuwe, jonge fans te bereiken. Veel jongeren moeten middels de FIFA-variant aangespoord worden om wedstrijden van hun club in het echt te bewonderen.
Daarbij heeft online de toekomst. E-sports worden steeds populairder en steeds meer mensen verdienen hun geld met online gamen, ook met FIFA. De E-sporters van de E-divisie kunnen niet alleen jongeren in Nederland bereiken, maar ook daarbuiten. Als de gamer goed presteert en de professionele voetbalclub internationaal vertegenwoordigd, zorgt dit voor meer positieve naamsbekendheid en eventueel dus meer geld voor de club. Daarbij is de ontwikkelaar van FIFA, EA Sports, op haar beurt ook blij met de aandacht dat de Eredivisieclubs geven aan het voetbalspel.
Waar is de E-divisie te volgen?
Elke woensdag, donderdag en vrijdag spelen de gamers een duel tegen elkaar. Deze wedstrijden zijn integraal te zien op YouTube-kanaal ‘E-divisie’ en via Twitch, een streamingsdienst voor games. Na iedere speelronde wordt er in ‘Studio E-divisie’ nagepraat. Kenners van FIFA, vloggers en bekende YouTubers geven hun commentaar en spuien analyses over de gespeelde wedstrijden. Elke vrijdag zijn de wedstrijden live te zien via Fox Sports en een overzicht van alle samenvattingen vindt je iedere vrijdagmiddag terug op Nu.nl. Ook kun je de competitie en de gamers volgen via Facebook, Twitter en Instagram.